Logowanie
Strefa klientaby być na bieżąco
Każdy z naszych klientów otrzymuje stały dostęp do Strefy klienta.
To ciągle aktualizowany zbiór dokumentów.
Szkoleniabo warto poznawać
W ramach naszych usług oferujemy szkolenia dotyczące systemów jakości.
Mogą one odbywać się w siedzibie klienta bądź w formie e-learningu.
Outsourcingna prawdę warto
Zdecyduj się na zlecenie nam usługi nadzorowania systemu.
W ramach umowy zobowiązujemy się do zachowania tajemnicy.
System IFS - wymagania
IFS - International Food Standard jest skierowany do wszystkich producentów żywności, a w szczególności producentów marek własnych. Został opracowany przez Federację Niemieckich Detalistów (HDE). W roku 2002 został uznany przez GFSI (Global Food Safety Initiative). Z czasem do prac nad wdrażaniem i rozwojem standardu włączyła się Francuska Federacja Handlu i Dystrybucji (FCD).
Obecnie funkcjonuje on w szóstej wersji i cieszy się coraz większą popularnością.
Standard składa się z czterech rozdziałów:
- protokół auditu,
- lista wymagań auditowych,
- wymagania dla jednostek akredytujących, certyfikacyjnych i dla auditorów,
- sprawozdanie.
Wymagania określone są w sześciu obszarach:
- Odpowiedzialność kierownictwa
- System zarządzania jakością ( w tym HACCP)
- Zarządzanie zasobami
- Procesy produkcyjne
- Pomiary, analizy, doskonalenie
- Obrona żywności