Logowanie
Strefa klientaby być na bieżąco
Każdy z naszych klientów otrzymuje stały dostęp do Strefy klienta.
To ciągle aktualizowany zbiór dokumentów.
Szkoleniabo warto poznawać
W ramach naszych usług oferujemy szkolenia dotyczące systemów jakości.
Mogą one odbywać się w siedzibie klienta bądź w formie e-learningu.
Outsourcingna prawdę warto
Zdecyduj się na zlecenie nam usługi nadzorowania systemu.
W ramach umowy zobowiązujemy się do zachowania tajemnicy.
System HACCP (w oparciu o Codex Alimentarius) - wymagania
- System HACCP (w oparciu o Codex Alimentarius) - wymagania
- Powołanie Zespołu d/s HACCP
- Stworzenie opisu produktów
- Określenie przeznaczenia konsumenckiego
- Utworzenie schematu technologicznego
- Weryfikacja schematu technologicznego na linii
- Identyfikacja i analiza zagrożeń - Zasada 1
- Określenie krytycznych punktów kontroli CCP - Zasada 2
- Ustalenie granic krytycznych dla każdego zidentyfikowanego CCP - Zasada 3
- Ustalenie sposobu monitorowania CCP - Zasada 4
- Ustalenie działań korygujących - Zasada 5
- Opracowanie procedur weryfikacji - Zasada 6
- Opracowanie pełnej dokumentacji - Zasada 7
- Wszystkie strony
7. OKREŚLENIE KRYTYCZNYCH PUNKTÓW KONTROLI CCP - ZASADA 2
Krytyczne punkty kontrolne (CCP) to takie elementy procesu technologicznego, w których występują zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Muszą być one pod kontrolą, tzn. należy im zapobiegać, eliminować lub minimalizować do akceptowalnego poziomu.
Do identyfikacji krytycznych punktów kontrolnych są pomocne specjalne drzewka decyzyjne, które składają się z odpowiednio powiązanych pytań i odpowiedzi.