Logowanie
Strefa klientaby być na bieżąco
Każdy z naszych klientów otrzymuje stały dostęp do Strefy klienta.
To ciągle aktualizowany zbiór dokumentów.
Szkoleniabo warto poznawać
W ramach naszych usług oferujemy szkolenia dotyczące systemów jakości.
Mogą one odbywać się w siedzibie klienta bądź w formie e-learningu.
Outsourcingna prawdę warto
Zdecyduj się na zlecenie nam usługi nadzorowania systemu.
W ramach umowy zobowiązujemy się do zachowania tajemnicy.
System HACCP (w oparciu o Codex Alimentarius) - wymagania
- System HACCP (w oparciu o Codex Alimentarius) - wymagania
- Powołanie Zespołu d/s HACCP
- Stworzenie opisu produktów
- Określenie przeznaczenia konsumenckiego
- Utworzenie schematu technologicznego
- Weryfikacja schematu technologicznego na linii
- Identyfikacja i analiza zagrożeń - Zasada 1
- Określenie krytycznych punktów kontroli CCP - Zasada 2
- Ustalenie granic krytycznych dla każdego zidentyfikowanego CCP - Zasada 3
- Ustalenie sposobu monitorowania CCP - Zasada 4
- Ustalenie działań korygujących - Zasada 5
- Opracowanie procedur weryfikacji - Zasada 6
- Opracowanie pełnej dokumentacji - Zasada 7
- Wszystkie strony
11. OPRACOWANIE PROCEDUR WERYFIKACJI - ZASADA 6
Zespół prowadzący analizę powinien określić system, jaki można będzie stosować do weryfikacji, czy system HACCP funkcjonuje prawidłowo.
Co zrobić, aby przywrócić ponowną kontrolę nad CCP?
Przykładowe procedury weryfikacji to:
- Przegląd analiz HACCP i jej dokumentacji
- Przegląd przypadków odstępstw od parametrów procesu i zagospodarowania produktu
- Audity systemu HACCP
Najbardziej doskonałym narzędziem umożliwiającym weryfikowanie systemu jest tzw. audit, będący niezależnym badaniem, którego celem jest stwierdzenie, czy funkcjonujący system jest zgodny z wcześniejszymi ustaleniami.
W wyniku auditu zostają wykryte wszelkie niezgodności między dokumentacją systemu a stanem faktycznym, których usunięcie jest niezbędne do udoskonalenia systemu.